Associació Xarxa del Port

Anar a l'Inici

Estem en temps de rebaixes

Tradicionalment, els mesos de gener i febrer són mesos de rebaixes on, després de les festes de Nadal, cap d’Any i Reis, tots i totes cerquem articles a bon preu amb descomptes del 10%, 20%, 30% i fins i tot del 70%. La realitat és que a causa de la legislació que tenim sobre el comerç, els clients es poden trobar rebaixes a qualsevol moment de l’any.

Qualsevol comerç pot iniciar un període de rebaixes a qualsevol data de l’any atenent a les seves pròpies necessitats. Així mateix, qualsevol agrupació de comerços, per exemple, d’un carrer, d’un barri o d’una associació comercial, poden també engegar un període de rebaixes.

Això no és necessàriament dolent perquè aporta certs graus de flexibilitat a la gestió d’estocs dels comerços, però al mateix temps porta un canvi d’hàbits en la compra que a vegades crea confusió tant als clients com als mateixos comerços. En qualsevol cas, sí que hi ha unes regles d’actuació, del que es pot fer i del que no, a Catalunya aquestes regles les supervisa la “Agència Catalana del Consum”.

Pel que fa a les rebaixes, l’Agència Catalana del Consum diu: (per consultar la informació completa cliqueu a l’enllaç https://consum.gencat.cat/ca/recomanacions/rebaixes/)

Les rebaixes donen sortida als estocs dels establiments mitjançant una reducció dels preus sobre els mateixos productes que han estat posats a la venda durant un mes, com a mínim, immediatament abans de la data d’inici de les rebaixes. Per tant, no es poden destinar a les rebaixes unitats d’un producte adquirides expressament per a aquesta finalitat.

Els establiments poden decidir lliurement si fan o no rebaixes –no n’estan obligats–. Les temporades habituals són l’hivern i l’estiu i, anualment, el Consell Assessor de la Generalitat en Matèria de Comerç proposa les dates recomanades d’inici i de finalització de les temporades de l’any següent, atenent, en cada moment, les demandes del sector comercial.

La venda en rebaixes s’ha d’anunciar amb aquesta denominació i amb el detall del període durant el qual es durà a terme aquest tipus de venda.

Els productes rebaixats han de tenir la mateixa qualitat i garantia que tenien a preu no rebaixat. No es poden destinar a les rebaixes productes defectuosos, deteriorats, desaparellats o obsolets.

Els articles rebaixats han d’estar clarament diferenciats i mostrar el preu original i el preu rebaixat o bé el percentatge de descompte. S’entén per preu original el preu més baix que hagi tingut aquell producte en l’establiment, durant els trenta dies precedents a la data d’inici de les rebaixes.

Si la botiga accepta targetes o altres mitjans de pagament de manera habitual, també ho ha de fer en període de rebaixes.

Per consultar la informació completa de l’Agència Catalana del Consum cliqueu a l’enllaç https://consum.gencat.cat/ca/recomanacions/rebaixes/

Comparteix-ho a les teves xarxes socials