Associació Xarxa del Port

Anar a l'Inici

Les obres de la Rambla arriben a la seva fi

El 13 de febrer de 2022 van començar les obres de remodelació de la Rambla Jaume I amb un termini previst d’execució de 10 mesos i 15 dies. Una obra gran, important i molt necessària, ja que l’estat de les infraestructures de servei – recollida d’aigua de pluja i residus, principalment – després de 40 anys estaven en molt mal estat.

De moment i segons el termini d’execució previst de les obres, ja anem amb un mes de retard, però això entra dins la normalitat, pel fet que per molt que planifiquis, dissenyis, recullis informació, verifiquis i més, al final fins que no obres el meló no en saps que hi ha a dins i, a una obra com aquesta, segur que han aparegut moltes sorpreses. Així i tot, a aquest mes de retard probablement s’haurà de sumar un o dos mesos més.

S’ha de dir que l’Equip de Govern, l’equip tècnic de l’Ajuntament i l’empresa constructora GICSA han fet tot el que estava a les seves mans per informar al veïnat i al teixit comercial i gastronòmic de la zona, atendre totes les peticions d’informació, queixes i dubtes, trobar solucions als problemes plantejats i fer el més còmode possible la convivència amb les obres. Menció especial s’ha de fer a l’empresa GICSA que des de l’equip directiu fins a l’últim dels seus treballadors a peu d’obra han prestat molta atenció perquè les obres generin el menor nombre d’incomoditats als vianants.

Fins aquí tot normal.

I què diu el comerç?

Aquestes obres han generat un greuge molt dur al teixit comercial i gastronòmic de la Rambla i dels barris afectats – barri del port i barri eixample-platja -, amplificat encara més pels dos anys de COVID-19 i la guerra d’Ucraina. El comerç de la zona està molt i molt tocat i conscient d’això des de l’Associació Xarxa del Port es va demanar a l’equip de govern, ara ja molts mesos enrere, elaborar un pla director de dinamització del teixit comercial de la zona, acció per a la qual l’Associació estava i està disposada a col·laborar activament. Encara estem esperant resposta, és a dir, com deia el meu oncle “Francho”, “dime lo que quieras que haré lo que me de la gana”.

Només una dada, a la plaça d’Aragó hi han 18 locals comercials disponibles inclòs l’hotel Port Eugeni, d’aquests 7 estan tancats, és a dir, el 39% dels locals disponibles estan tancats, ja no parlem de la resta de la Rambla. Podem parlar també del carrer Pau Casals, però això vindrà segurament en un altre article.

I del resultat del projecte de remodelació de la Rambla?

És evident que mai plou al gust de tothom i per tant ens trobem amb opinions de tota mena; així i tot, hi ha elements i qüestions independents a l’opció de qualsevol, qüestions com el caràcter i personalitat de la nova Rambla, freda, dura, gris i sense personalitat. Segurament això és conseqüència de l’estat actual de les obres i, amb el temps, tant el veïnat com el teixit comercial i gastronòmic podrem impregnar a aquest espai del nostre caràcter obert, alegre, colorit i mediterrani tan apreciat pels visitants del nostre municipi.

Hem descobert també que a la Rambla tenim un monument commemoratiu a la invenció de la màquina de vapor i l’inici de l’era industrial. Original ho és, però segurament l’opció de soterrar aquest element o, pot ser millor, fer el seu trasllat a la rotonda del carrer Drassanes o a un altre lloc, hauria estat una solució millor.

Finalment, veiem que el tram entre la plaça d’Aragó i el carrer Drassanes s’ha convertit en un tram altament conflictiu i també perillós si és que no s’adopten mesures correctores. Un tram on la vorera del costat mar és molt estreta (acompleix la normativa?) i que en estar al mateix nivell que la calçada (amb circulació de vehicles) farà molt complex la convivència entre vianants i vehicles. A més s’ha comès una injustícia enorme amb el comerç, ja que aquesta façana ha perdut tot interès comercial. Mentre que a la façana del costat muntanya es disposa d’una vorera ampla i còmoda, al costat mar mai podran treure un trist cartell de publicitat – tot i fen aquest tram de vianants, sempre haurà d’estar l’espai lliure per a permetre l’accés dels vehicles de seguretat i emergència-.

I, en general, com està l’estat de les obres?, doncs vosaltres podeu jutjar, a dia 9 de gener de 2023 aquest és l’estat.

Inici de la Rambla des de la Plaça Constitució

Carrer Juan Sebastián Elcano

Entre Juan Sebastián el Cano i Roger de Flor

Carrer de Roger de Flor

Entre Roger de Flor i Plaça d’Aragó

Plaça d’Aragó

Carrer de les Barques

Carrer de Sant Pere

Carrer de Roger de Llúria

Entre Carrer de Sant Pere i Carrer de les Drassanes

Comparteix-ho a les teves xarxes socials